אז מה הסיפור עם הממתיק החדש הזה?
לאחר שהתחוור לי כי סוכרלוז באבקה מכיל לפחות 95% דקסטרוזה/מלטודקסטרין המתפרקים בגוף בדיוק כסוכר, החלטתי לתור אחר ממתיק חדש ולא מזיק שיוכל גם לשמש אותי באפייה בהכנת קינוחים דלי פחמימה וגם בצורה הבסיסית ביותר – להמתיק את הקפה שלי שאם לא אשתה אותו בבוקר אהפוך לאשת זאב זועמת במיוחד (בחיי!). מחקר ברשת גילה לי שאכן קיימת חיה כזו – והיא אפילו משתייכת למשפחת הסוכרים הכהליים הידועה לשמצה. אז בניגוד לאחים האחרים במשפחה הזו כמו המלטיטול, האריתריטול גם לא משפיע על רמות הסוכר, גם אין לו טעם לוואי (למעט חריפות קלה מאוד כמו של מנטה, לרוב אינה מורגשת) ואין לו תופעות לוואי (אלא אם אוכלים קילו שלם ממנו…). אכן קיים בעולם תחליף סוכר טוב והדובדבן שבקצפת דלת הפחמימה – הוא מגיע במצבי צבירה גבישיים ובאבקה בדיוק כמו סוכר ואפילו אפשר לקרמל אותו. מיינד בלואינג. אז מי זה הממתיק הקסום הזה והיכן ניתן לרכוש אותו? לנוחותכם, את המידע הבא תרגמתי ותמצתתי מתוך האתר: https://www.webmd.com/diet/what-is-erythritol
על אף השם המדעי עם ניחוח כימיקלי מעט, אריתריטול נמצא עימנו משחר ההיסטוריה בטבע בענבים, אגסים, אפרסקים, אבטיחים ופטריות. זהו סוג של פחמימה הנקראת “סוכרים כהליים” וכיום משתמשים בו כתחליף סוכר והיא מצויה גם בתהליך התסיסה של מזונות ומשקאות כגון יין, בירה וגבינות.
בשנת 1990 החלו לייצר את האריתריטול באופן מלאכותי כממתיק ותחליף סוכר ולשווק אותו לקהל הרחב.
קלוריות: סוכר מכיל 4 קלוריות לגרם אחד, בעוד אריתריטול מכיל 0 גרמים. הסיבה לכך היא שהמעי הדק סופג אותו במהירות ומפנה אותו מהגוף דרך השתן והצואה תוך פחות מ- 24 שעות. משמעות הדבר הוא שלאריתריטול אין את ההזדמנות לעבור תהליך של חילוף חומרים בגוף, ואז אינו הופך לאנרגיה (קלוריות).
בטיחות האריתריטול: בכל הקשור לתחליפי סוכר, זו שאלת מיליון הדולר. למרות שאריתריטול הינו אחד מהרב-כהליים החדשים יותר בשוק – קסיליטול ומלטיטול ותיקים הרבה יותר – חוקרים ערכו מספר מחקרים על חומר זה בבני אדם ובבעלי חיים. ארגון הבריאות העולמי (WHO) אישר את האריתריטול לשימוש בשנת 1999 ומנהל המזון והתרופות האמריקני (FDA) אישר אותו בשנת 2001. האריתריטול מותר לשימוש גם לחולי סוכרת מאחר ואין לו כל השפעה על רמות הסוכר או האינסולין, מה שהופך אותו לתחליף סוכר בטוח לשימוש גם לסוכרתיים. מזונות המכילים אריתריטול עדיין עשויים להכיל פחמימות, קלוריות ושומנים ולכן תמיד חשוב לבדוק את תוויות המזון והרכיבים.
טעם: לאריתריטול טעם מתוק הזהה לסוכר שולחני. המראה:הוא מגיע בצורה גבישית או אבקתית בצבע לבן. מוסיפה על הכתוב: לאריתריטול יש לעתים אפקט “קירור” כמו לאחר אכילת מנטה. רוב הזמן אין זה מורגש אך בהחלט קיים.
כמה אפשר לצרוך? אין הנחיות רשמיות לגבי צריכת אריתריטול אך מרבית האנשים יכולים לצרוך כגרם אחד לכל קילוגרם ממשקל הגוף, כלומר אדם השוקל 80 ק”ג יכול לאכול עד 80 גרם אריתריטול ליום, יותר מ- 16 כפיות. כמובן שאין כל צורך לצרוך כמויות שכאלו, בודאי שלא בתזונה של חולי סוכרת, אך המשמעות היא שבהחלט אפשר להמתיק כוס שתייה חמה או לאכול משהו אחד קטן המכיל אריתריטול ללא חשש.
כיצד משתמשים באריתריטול? באותו הדרך כמו סוכר. ניתן להמתיק איתו שתייה חמה, לפזר אותו על אשכולית או להשתמש בו לבישול ואפייה. יש רק לזכור כי מדובר בתחליף סוכר ועל כן הטעם שלו באפייה עשוי להיות מעט שונה משל סוכר רגיל, כמו גם סמיכותו.
תופעות לוואי: צריכת כמות גדולה של סוכרים רב-כהליים עשויה לגרום לתחושת נפיחות ובעיות שונות בקיבה. כמה מהסוכרים הכהליים עשויים לגרום לגזים והתכווצויות או לשלשולים כאשר הם מגיעים למעי. האריתריטול שונה לחלוטין מיתר בני משפחתו מאחר והוא מפורק עוד טרם הגעתו למעי ולכן באופן כללי הוא קל יותר לעיכול אצל מרבית האנשים ומסיבה זו אינו מגיע עם אזהרות מיוחדות כמו יתר הסוכרים הכהליים. ה- FDA כן מזהיר שבצריכה מוגזמת מעל הכמות המומלצת עשויים להיות שלשולים ולכן כמו עם כל דבר טוב אחר בחיים – מתינות היא שם המשחק.
האם האריתריטול מזיק לשיניים? במרבית המקרים, חיידקים בפה מפרקים סוכרים פשוטים ועמילנים והופכים אותם לחומצה, דבר העשוי לשחוק את האמאייל בשן ולגרום לחורים.
אז היכן ניתן לרכוש אריתריטול? בישראל ניתן לקנות אותו כאבקה בחנויות מובחרות לציוד וחומרי גלם לאפייה, וגם משולב עם ממתיק הסטיביה במותג סוויטאנגו. אני אישית אוהבת להזמין מאייהרב את האריתריטול של SWERVE המגיע גם כאבקה, גם כגרגירים ואפילו כסוכר חום.
לפוסט הזה יש 8 תגובות
שלום,אולי יש לך קישור לקנייה ?
האנגלית שלי לא מושלמת …
תודה רבה
והאתר שלך יותא ממדהים .
שלום דפנה ותודה! באתר אייהרב ניתן לקנות וגם בחנות קייק סטור (אונליין). בהצלחה!
נמכר לאחרונה באושר עד ויחסית גם לא יקר..34.90 ל800 גרם.
קניתי. אפקט ה”קור” מאד לא נעים, ופוסל מבחינתי את השימוש בממתיק הזה.
שלום דפנה, האם לדעתך אפשר להשתמש באריתריטול כממתיק בהכנת שוקולד? בדרך כלל אני משתמש בסילאן אורגני אבל גם הוא לא דל קלוריות. לאור מה שקראתי אצלך על תכונות אריתריטול, אם ניתן להחליף מחצית מכמות הסילאן באריתריטול זה יהיה שיפור ניכר מבחינה קלורית. תודה רבה.
היי ציון, שמי ליהי 🙂
הבעיה היחידה עם אריתריטול הוא שהוא נוטה להתגבש בחזרה לאחר שהוא מתקרר ולכן אכן ניתן להשתמש בו כתחליף לשוקולד אך התוצאה עשויה לצאת גרגרית מעט. התחליף הכי מתאים מבחינה זו הוא אלולוז אך קשה מאוד להשיג אותו בארץ, אולי רק דרך אמאזון. בהצלחה
סוכר זה סוכר….כל ממתיק שהוא (ולא משנה מה המקור) יישאר סוכר…אפילו דבש או סירופ מייפל זה סוכר….
אריתריטול ניתן לקנות גם ברוב חנויות הטבע ( כמו טבע סנטר ) 800 גרם בצנצנת 45 שקלים לערך.